woensdag 31 juli 2013

De Slegte - Polare - Outlet

Voor wie is "opgegroeid" met De Slegte (ik eerst in Maastricht, waar ik mijn eerste boeken zelf kocht, tijdens de studententijd in Nijmegen/Arnhem, nog later door bijna heel Nederland) gaat het toch aan het hart dat De Slegte als zelfstandig fenomeen aan het verdwijnen is. Of het nu gaat om de toch wat kille naam Polare, of om het verdwijnen van de typische, enigszins rommelige sfeer van de zeer uitgebreide ramsj gecombineerd met een behoorlijk tweedehands aanbod: dit gaan wij missen, hoeveel begrip je ook kunt hebben voor sommige onvermijdelijkheden, zeker in een sterk veranderend uitgevers- en boekenlandschap.

Aan die omvorming zitten, laat ik eerlijk zijn, ook positieve kanten: de locaties zijn veelal mooi (of mooier dan voorheen - al hoorde de enigszins shabby look ook wel bij het gevoel van diepzeeduiken in een grote boekenzee waarin je nu en dan betaalbare parels vond); het boekenaanbod wordt kwantitatief schraler maar daarmee raken de inderdaad fraaiere kasten gemiddeld gevuld met "beter spul". Een van de positieve bij-effecten is natuurlijk de uitverkoop van (bestaande?) voorraden, die in verschillende steden de vorm van zogenaamde "outlet-centers" heeft gekregen, d.w.z. een low budget / low profile winkel, veelal in het pand waar eerst De Slegte zat.

Hoewel in deze outlet-winkels de boeken bijna onder de oudpapierprijs worden verkocht en je er dus veel "rommel" kunt verwachten, is er op sommige momenten (en niet op alle plaatsen tegelijk) wel degelijk een aantal pareltjes op te duiken voor een zeer geringe prijs. Als we al de romans van Gerrit Krol, Ilja Leonard Pfeijffer, van die IJslandse Nobelprijswinnaar met de moeilijke naam, de diverse vertaalde romans van uitgeverij De Geus laten liggen (je bent in de loop van de jaren alerter geworden op de valkuil bepaalde boeken plots te willen kopen als ze voor dumpprijzen worden aangeboden), dan is er nog genoeg dat echt mee naar huis mag.

Het begon in mijn lunchpauze met de biografie van Herman Gorter door Herman de Liagre Böhl en die van de Russische dichter Vladimir Majakovski.  Van deze Russische dichter, die een bewogen leven moet hebben geleid, heb ik sinds enige tijd de gedichten in de editie van Van Oorschot (Russische Bibliotheek, tweetalige uitgave), en die hebben me toch behoorlijk kunnen bekoren.

Gorter is een jeugdliefde van mij (zijn Mei en Verzen 1890 doen zijn naïeve socialistische en lelijke late poëzie vergeven en vergeten), en deze biografie had ik al enkele keren bij De Slegte in handen gehad. Aanvankelijk was hij geprijsd op € 19,99 - nog steeds niet veel voor een mooie gebonden biografie, maar ik twijfelde. Inmiddels blijkt de lijstprijs op € 8,99 te staan (van de gebonden editie - nog verkrijgbaar in de winkels en op de site van Polare), en biedt de outlet-winkel hierop 70% korting, wat resulteert in een prijs van € 3,75. Iets vergelijkbaars geldt voor Majakovski, die na aftrek van deze korting nog maar € 3,30 kost. Laat Polare-outlet nu ook nog een actie "2e boek voor 50% (goedkoopste boek)" hebben, dan blijkt dat deze korting er nog eens boven op te komen, dus het eerstgenoemde boek feitelijk voor € 1,35! Daar koop je nog geen krant voor. Samen was ik dus klaar voor € 4,35 - twee prachtige, interessante, mooi ingebonden biografieën - dat noem ik pas stapelkorting. Twee biertjes zijn in de meeste steden al duurder dan dit, de weekendeditie van NRC Handelsblad kost al € 3,50 en die gooi je na het weekend weg.


Reprise
Zoals gezegd had ik wat boeken, romans vooral, laten liggen. Halverwege de middag kreeg ik spijt. Dus na het werk terug naar de winkel. Toen bleek dat ik in de haast van de lunchpauze nog wel een en ander gemist had, zoals de drie deeltjes uit Great Biographies (uitgegeven door o.a. de Irish Independent) van resp. Oscar Wilde, William Butler Yeats en James Joyce - drie schrijvers/dichters waar enkele Ieren in elk geval behoorlijk trots op zijn. "Great" slaat hier niet op de omvang van deze boekjes, want het blijken handzame inleidingen te zijn op het leven en werk van deze auteurs, maar waarschijnlijk op het prestige van de geportretteerden of misschien zelfs op de biograaf. Zo is Augustine Martin een bekende Yeats-specialist en Edna O'Brien een bekende Ierse romanschrijfster die ook biografieën van Joyce en Byron heeft geschreven.

Verder treffen we aan: de vertaling van het humoristische Meine Preise van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard, waarin hij de draak steekt met literaire prijzen (en vol zelfspot vaststelt dat hij onderdeel uitmaakt van het systeem dat hij zo verafschuwt).

Blijven we in de sfeer van egodocumenten, dan stuit ik op een uitgave van brieven van Tjalie Robinson alias Vincent Mahieu alias Jan Boon (wat zijn echte naam is). Tjalie Robinson groeide deels in (toen nog) Nederlands-Indië op en kwam later naar Nederland. Hij geldt als een belangrijk vertegenwoordiger van de Indische literatuur in Nederland.

De ogenschijnlijk bescheiden maar toch veelal fraai uitgegeven deeltjes van uitgeverij Voltaire trekken vaak mijn aandacht. Dikwijls gaat het om (minder bekende) auteurs uit de Oudheid, maar nu vond ik twee Fransen uit de negentiende eeuw: de dichter Paul Verlaine en de romanschrijver Honoré de Balzac, maar daarvan dan wel weer minder bekende titels, die evenwel de moeite waard zijn.


Het eerste is een vertaling van Mes prisons, waarin Verlaine, die blijkbaar nogal eens in de petoet heeft gezeten, een schets geeft van al zijn gevangenschappen, waaronder hij ook het strafwerk op school rekent. Het boekje van Balzac is een humoristische reflectie op de journalistiek: in de vorm van een taxonomie (naar analogie van de "natuurhistorische" aanpak van 18e- en 19e-eeuwse biologen) geeft hij een overzicht van de soorten, ondersoorten en variëteiten journalisten en critici.

Tot slot toch een (vertaalde) roman: Het naakte pioniertje van Michail Kononov, waarin de oorlog aan het Oostfront (tijdens de Tweede Wereldoorlog) het decor vormt. De hoofdpersoon is een tienermeisje dat er is voor het gerief van de soldaten, maar dat een uitweg zoekt via droomvluchten. Een mij nog niet bekend boek, maar zeker uitnodigend.

Kortom: een hele stapel boeken voor bijna niks. De totale "schade" (dus inclusief de twee eerstgenoemde biografieën) bedraagt € 16,65. Je zou bijna willen dat de zomer nog moet beginnen - qua lezen dan.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen